Medvirkning en viktig del av unges påvirkningskraft, fordi ungdom under 18 år ikke har stemmerett eller kan stille til valg. Både FNs barnekonvensjon og Grunnloven sier at ungdom har rett til å medvirke.
Medvirkning betyr at barn og unge får muligheten til å si det de mener og å bli hørt i saker som handler om deres liv. Det handler om mer enn bare å få si sin mening. Det handler om å få bruke egen kunnskap og erfaring til å påvirke sitt eget liv og sin fremtid.
Alle barn og unge har rett til å medvirke på eget liv - men du må ikke, hvis du ikke vil eller føler at du ikke kjenner godt nok til tema. For å kunne medvirke på en god måte, har du rett på informasjon som er lett å forstå. Du må få vite hva som skjer, hvordan du kan påvirke, hvem som bestemmer hva og hvorfor. Nedsatt funksjonsevne eller at man ikke kan språket godt nok skal ikke stå i veien for å kunne medvirke. Hvis du blir bedt om å medvirke på en sak, men trenger hjelpemidler eller tolk, har du krav på det.
Ressurser for god medvirkning
Det er mange som engasjerer seg for at barn og unge skal få sin stemme hørt i saker som angår dem. Her har vi samlet noen ressurser for god ungdomsmedvirkning:
Flere ressurser? Sjekk ut Ressursweb for god medvirkning! Her finner du en samling av ressurser for veiledning og gode eksempler til inspirasjon i arbeidet med ungdomsmedvirkning.
Medvirkning gjennom ALLEMED Ung
ALLEMED Ung er et verktøy som brukes for å la ungdom medvirke på egen fritid. Dere bestemmer selv hvor, når og med hvem dere bruker verktøyet med. Målet er å samle inn ulike perspektiver, erfaringer og meninger blant unge der dere bor.
Huskeliste for en god medvirkningsprosess
- Vær åpne! Pass på at alle som er med vet hvorfor dere har samlingen og hva som skal skje videre med det dere blir enige om
- Husk at det er viktig at alle som deltar trives, er motiverte og føler at de mestrer det de er med på
- Pass på at alle som er med får like muligheter til å si hva de mener og blir hørt. Ingen skal holdes utenfor!
- Husk på at vi alle har ulike “briller” på oss, som vi ser verden gjennom. Det som er hverdagen for én kan virke rart for en annen - begge synspunkter er like viktig!
- Vær tydelige og ærlige, både med hverandre og med de som er med
- Pass på at alle som er med føler seg trygge - ikke alle har lyst til å si ting høyt foran de andre
- Sørg for å ha nok tid til opplegget deres
- La de som er med komme med tilbakemeldinger på hvordan de synes det går
- Avslutt med å minne deltakerne på hva som skal skje videre