Dette er en guide for dere som skal arrangereen ALLEMED-samling. Guiden består av tre deler som kan være nyttig når dere skal planlegge, gjennomføre og til slutt, samle alle deres gode idéer som kan få ALLE MED.
Målet med ALLEMED-samlingen er å gi flere unge der dere bor muligheten til å medvirke på deres egen fritid. Sammen skal dere prøve å svare på: Hva må til for at alle som vil, kan få være med på fritidsaktiviteter, uansett om familien har god eller dårlig råd?
Dere er eksperter på hvordan det er å være ung i dag. Derfor er det også dere som vet best hva som skal til for at alle får være med på fritidsaktiviteter! Alt det dere vet og kan, er viktig kunnskap -og ingen idéer er dumme!
1. Planlegge en ALLEMED-samling
Alle som vil kan arrangere en ALLEMED-samlingog gjøre det til sitt eget! Mange synes at det kan være trygt å ha med seg en voksen på laget, som kan hjelpe til med det praktiske og sørge for at løsningene og idéene deres blir tatt på alvor.
- Sitter du i ungdomsrådet i kommunen eller fylkeskommunen?
Mange ungdomsråd har en voksenleder som kobler sammen ungdomsrådet og kommunestyret. Tips deres voksenleder om å gi beskjed til kommunestyret og andre om hva dere planlegger å gjøre, sånn at de er forberedt på å ta imot løsningsforslagene deres etter samlingen. ALLEMED-samlingen kan gjerne legges til når dere vanligvis har møter i rådet.
- Sitter du i ungdomsrådet i kommunen eller fylkeskommunen?
Mange ungdomsråd har en voksenleder som kobler sammen ungdomsrådet og kommunestyret. Tips deresvoksenleder om å gi beskjed til kommunestyret og andre om hva dere planlegger å gjøre, sånn at de er forberedt på å ta imot løsningsforslagene deres etter samlingen. ALLEMED-samlingen kan gjerne legges til når dere vanligvis har møter i rådet.
- Sitter du i et ungdomsparti?
Få med andre ungdomspartier også! Hva er dere enige om at må til for at flere barn og unge kan få muligheten til å delta der dere bor?
- Går du på fritidsklubb eller er med i en fritidsaktivitet?
Er det en voksen på fritidsklubben du kan snakke med, en trener på laget, eller en ungdom i styret? Fortell hvorfor du synes det er viktig at alle barn og unge får bli med på fritidsaktiviteter, og spør om de kan hjelpe dere med å finne et passende sted å være.
- Skal dere arrangere samling på skolen eller i elevrådet?
Snakk med rektor, en lærer eller en annen kontaktperson på skolen. Kanskje dere kan holde ALLEMED-samlingen i samfunnsfag, demokrati eller andre sosialfag?
Se filmer om ALLEMED Ung, som dere kan bruke og dele som dere vil her!
Huskeliste for ALLEMED-samlingen
- Velg et sted som passer til gruppearbeid, med nok bord og stoler til alle som kommer
- Det kan være lurt å sette en påmeldingsfrist f.eks. 2-3 dager før samlingen. Da kan dere planlegge godt og være sikker på at det finnes nok plasser i rommet
- Del de som er med i grupper på 4-5 ungdommer per bord. Hvis dere ikke er så mange går det fint å løse alle oppgavene sammen.
- Har en eller flere av dere lyst til å lede samlingen? Ofte kan det være både tryggere og morsommere å være to eller flere som leder samlingen, og som kan fortelle de andre hva dere skal gjøre
- Husk å notere underveis! Notatene blir nyttige når dere skal ta rådene deres med videre til de som bestemmer der dere bor
Sist, men ikke minst, trenger dere litt utstyr til samlingen. I tillegg til ALLEMED-caser og kjøreplan, kan det være nyttig å ha med penn og papir til alle som er med og en pc eller tavle som dere kan skrive på underveis.
2. Gjennomføre ALLEMED-samlingen
Dere som skal arrangere en ALLEMED-samling har flere viktige oppgaver. Dere skal få unge der dere bor til å møtes, snakke sammen og lære mer om ting som kanskje er litt vanskelig og nytt.
Ofte kan det være både tryggere og morsommere å være to eller flere som leder samlingen. Den eller dere som leder samlingen skal fortelle de andre hva dere skal gjøre når. Dere skal sørge for at alle føler seg inkludert og samle inn deres egne og andres refleksjoner, tanker og idéer.
Dere som skal lede samlingen trenger ikke å kunne veldig mye om tema fra før av. ALLEMED Ung består av to ulike verktøy som dere kan bruke under samlingen. Det ene er en kjøreplan, som inneholder oppgavebeskrivelser. Det andre er ALLEMED-caser, som dere kan bruke for å løse hver oppgave i kjøreplanen.
Kjøreplan
Kjøreplanen består av tre steg, eller oppgaver, som dere skal løse under ALLEMED-samlingen. Denne kan dere bruke for å vite hva som skal gjøres når. Den beskriver hva som skal gjøres under hvertsteg.
På steg 2 og 3 skal dere bruke ALLEMED-caser.
Se kjøreplan her!
ALLEMED-caser
Casene består av korte historier om ungdommer som av forskjellige grunner ikke er med på fritidsaktiviteter og noen spørsmål. Disse har vi laget i samarbeid med ungdommer som har delt hva de mener kan stå i veien for barn og unges deltakelse. Det er også en ALLEMED-case som heter «våre idéer» med noen spørsmål, som dere kan bruke når dere skal finne ut sammen hvordan kan vi få alle med på fritidsaktiviteter.
Se ALLEMED-caser her!
Huskeliste for en god lagspiller!
- Vær åpne! Pass på at alle som er med vet hvorfor dere har samlingen og hva som skal skje videre med det dere blir enige om
- Husk at det er viktig at alle som deltar trives, er motiverte og føler at de mestrer det de er med på
- Pass på at alle som er med får like muligheter til å si hva de mener og blir hørt. Ingen skal holdes utenfor!
- Husk på at vi alle har ulike «briller» på oss, som vi ser verden gjennom. Det som er hverdagen for én kan virke rart for en annen - begge synspunkter er like viktig!
- Vær tydelige og ærlige, både med hverandre og med de som er med
- Pass på at alle som er med føler seg trygge. Ikke alle har lyst til å si ting høyt foran de andre, og det er helt greit!
- Sørg for å ha nok tid til opplegget deres
- La de som er med komme med tilbakemeldinger på hvordan de synes det går
- Avslutt med å minne deltakerne på hva som skal skje videre
3. Etter ALLEMED-samlingen
Under ALLEMED-samlingen skal dere ha kommet fram til hva dere mener må til for at ALLE barn og unge skal få kunne være med. Alt dere vet og kan etter å ha gjennomført samlingen, er verdifull kunnskap!
Det kan være lurt å samle alle idéene deres i et referat. Et referat kan ta den formen som dere ønsker, men bør gi en oppsummering av det dere har snakket og blitt enige om på ALLEMED-samlingen. Hva er grunnene til at ikke alle kan være med på fritidsaktiviteter dere dere bor? Hva kan gjøre det lettere for flere å bli med? Hva mener dere er viktig for at barn ungdom trives på fritiden sin?
Vi har laget en mal som dere kan fylle ut → Se mal til referat
Å ha et tydelig referat kan gjøre det lettere å dele idéene deres videre til de som jobber for og med barn og unges fritid der dere bor. Det kan være ansatte i kommunen eller på klubben, en lærer eller trener for et lag. Dere kan også levere rådene deres til kommunens ungdomsråd.
Fordi ungdom under 18 år ikke har stemmerett eller kan stille til valg, er det bestemt at alle kommuner skal ha et ungdomsråd eller et kommunestyre bestående av ungdom. Ungdomsrådet skal representere alle unge i kommunen, og har rett til å medvirke i saker som handler om barn og unge, som for eksempel deltakelse på fritiden. Kommunestyret eller fylkeskommunene må ikke alltid gjøre slik ungdom vil, men de skal vite hva ungdomsrådet mener før de tar en avgjørelse i en sak.
Er dere usikre på hvem dere skal levere idéene deres til? Ikke vær redd for å spørre en voksen kontaktperson i ungdomsrådet, i klassen, på klubben eller i elevrådet til å ta idèene videre og få med seg kommunen eller organisasjonen!