Barn og unge som lever i fattigdom i Norge
Det finnes fattigdom i Norge, men den ser oftest annerledes ut enn i andre land eller det vi hører om på nyhetene. Over 102 000 barn og unge vokser opp i familier med dårlig råd, som tilsier 10,6 % av alle barn under 18 år [1].
«Det var veldig relevant å være med på ALLEMED, for der jeg bor er det store økonomiske forskjeller. Alle må få like muligheter!» – Jente 17 år fra Oslo
Fattige familier i Norge er veldig forskjellige. Noen jobber mye og får ikke så mye lønn, noen har ikke mulighet til å jobbe i det hele tatt. Noen er syke, noen har utfordringer med språket og andre føler at de står på utsiden og ikke slipper inn. Noen kan også være fattige bare i korte perioder, andre nesten hele livet. Fattigdom i Norge handler oftest om at noen ikke får ta del i samfunnet på samme måte som de aller fleste andre.
For barn og unge kan det å vokse opp med lite penger påvirke hvordan man har det på skolen og hjemme, hvordan man er sammen med venner, hva man gjør i feriene og på bursdager - og hva man gjør på fritiden.
Barn og unge kan ofte føle et ansvar for å gjøre noe med hvordan familien har det hjemme, eller prøve å skjule det. Veldig ofte kan det være vanskelig å se hvem som vokser opp i familier med lite penger.
Fritidsaktiviteter koster ofte penger,og det kan være vanskelig å være den eneste i vennegjengen som ikke har penger til å være med på noe du egentlig har lyst til å være med på, du også. For eksempel kan kan det å gå tur i fjellet virke som en gratis aktivitet for noen, men for andre kan det være kjempedyrt: Du må ha tursko for å ikke få vondt i beina, en vindjakke for å ikke fryse, turmat og kakao på termosen, og du må kanskje til og med ta buss eller tog for å komme dit. Dessuten er det mange som synes det er litt flaut å fortelle andre at familien ikke har nok penger og sier kanskje heller at de ikke har lyst til å være med.
«Jeg forsto det på barneskolen, det var ikke alltid jeg hadde med meg ordentlig matpakke, også gikk jeg alltid i for store arvede klær. Da skjønte jeg at det var noe som var annerledes.» – Knut 29 år fra Våler i «Snakk om fattigdom» til Kirkens Bymisjon
For noen barn og unge betyr det at hvor mye penger familien har står i veien for at de får være med - selv om det står i loven at penger ikke skal ha noe å si for muligheten til å bli med. Vi tror det går an å finne gode løsninger på disse utfordringene, og å gjøre enkle ting for å få ALLE barn og unge med på fritidsaktiviteter sammen med andre.