Kristiansand kommune ønsker at alle barn og unge skal ha lik mulighet til å delta i organiserte fritidsaktiviteter, uavhengig av foreldrenes økonomi. Derfor har kommunen utviklet Fritidsfondet.
Tilskuddet har som mål å øke deltakelsen i organiserte fritidsaktiviteter, ved at man kan søke om økonomisk støtte. . Foreldre, foresatte eller andre med fullmakt fra foreldre kan søke om støtte fra Fritidsfond. Søknader behandles løpende året rundt.
Fritidsfondet er varig.
Teiefondet gir økonomisk støtte slik at barn og unge fra familier med begrensede økonomiske ressurser kan delta i idrettsaktiviteter hos Teie IF uten å bekymre seg for kostnader. Støtten kan dekke kontingent, treningsavgift, deltakelse i turneringer, arrangement i skoleferier, sosiale arrangementer, og kjøp av utstyr. Barn og ungdom i alderen 6-19 år som er medlemmer av Teie IF, samt de som ønsker å bli medlem, kan søke om støtte. Søknaden kan sendes inn av utøveren selv, trenere, lagledere, foresatte eller andre tillitspersoner.
Våg Fotballklubb har redusert medlemskontingenten til 50 kroner og fjernet treningsavgiften for alle medlemmer, noe som har gjort det enklere for barn og unge fra familier med begrensede økonomiske ressurser å delta i deres aktiviteter uten at økonomien utgjør en hindring. Dette tiltaket bidrar til å skape et mer inkluderende og mangfoldig idrettsmiljø, der alle har mulighet til å delta og utvikle seg, uansett bakgrunn. Klubben har også en visjon om å være en tydelig stemme i arbeidet med å bekjempe utenforskap og fremme like muligheter for alle barn og unge i Vågsbygd og for hele idretts-Norge
Moss kommune jobber aktivt for å løfte informasjon om økonomiske støtteordninger, for å sikre at alle barn og unge kan delta i fritidsaktiviteter uavhengig av økonomi. Frivillige lag og foreninger, som driver med kultur- og idrettsaktiviteter for barn og unge i alderen 6-19 år, kan søke om kommunal drifts- og aktivitetsstøtte. Det kan også søkes om særskilt tilskudd for å fremme inkludering og deltakelse.
Fritidskorsordningen innebærer at barn og unge mellom 6 og 18 år, som er bosatt i Kvam får 1.100 kroner i halvåret til å betale deltakeravgift for faste, organiserte fritidsaktiviteter. Fritidskortet er digitalt, og kan hentes og brukes i den digitale infrastrukturen Friskus. Kvam kommune har også en Fritidskort plussordning.
Fra januar 2024 får alle barn og unge mellom 6 og 16 år inntil 2000 kroner per år som skal dekke kostnader til fritidsaktiviteter. Dette er en universell ordning, og gjelder dermed alle barn og unge i aldersgruppen, så lenge de er bosatt i Sola kommune. Fritidskortet deles ut digitalt gjennom den digitale infrastrukturen Friskus.
Kommunestyret i Meløy kommune vedtok tilskuddsordningen Alle med i Meløy som en prøveordning ut 2020. Tilskuddsordningen ble deretter vedtatt av kommunestyret som en fast ordning. Det settes årlig av 50 000 kroner på kulturbudsjettet, i tillegg søkes det tilskudd fra andre aktører. Utdanningsforbundet Meløy har bidratt til ordningen i hele perioden. Det gis støtte på inntil 3 000 kroner per person per år, for barn og unge i alderen 6 år til og med 18 år.
Ungfritid.no tilbyr en oversikt over støtteordninger for deltakelse i fritidsaktivitet. På siden kan kommuner, aktivititetstilbydere, lag og foreninger legge inn informasjon om støtteordningene som finnes. Se mulighetene i din kommune!
I sammenheng med ALLEMED-dugnaden i Vaksdal kommune i 2021, har styret i Stanghelle IL vedtatt at klubben skal legge til rette for at alle kan delta!
Stanghelle IL har vedtatt å innføre minstesats for medlemskontingent på 50kr og gratis treningsavgift til både barn og voksne i lavinntektsfamilier. Ordningen er tillitsbasert, og det skal være tilstrekkelig at foresatte ber om redusert kontingent for at dette skal innvilges. Klubben tar også imot henvendelser fra hjelpeinstanser og helsetjenester på vegne av barn eller familier som ikke ønsker å ta kontakt selv. Klubben vil også opprette et gjenbrukslager med sko og sportsutstyr som kan deles ut gratis.
Som del av kontantkassa i Møre og Romsdal, har Ulstein kommune en fast kontaktperson som kan nås direkte på mail og telefon av både unge, foreldre eller andre voksne dersom de har spørsmål om fritidsaktiviteter og økonomisk støtte. Kontaktpersonen kan også hjelpe med å finne ut hvilken voksenperson som kan søke på vegne av et barn eller ungdom.
Fritidsfondet i Vadsø baserer seg på små og store gaver og donasjoner fra private bedrifter og enkeltpersoner. Kommunen og Sparebank 1 Nord-Norge har bidratt med 50.000 kr hver i forbindelse med oppstart av fondet. Gjennom fritidvadso.no kan privatpersoner og næringsliv donere ønsket sum til fondet gjennom jevnlige Spleis-innsamlinger eller direkte overføring til kontonummer for å sikre at alle barn og unge får mulighet til å delta på fritiden.
Kontantkassa.no er en støtteordning der trenere og ledere på en enkel og ubyråkratisk måte kan søke om penger til enkeltpersoner slik at alle barn og unge mellom 6-18 år skal få delta i organiserte fritidsaktiviteter. Støtten kan for eksempel brukes til å betale kontingenter/egenandeler, lommepenger til deltagelse på turer, konkurranser og turneringer knyttet til ulike fritidsaktiviteter.
Kontantkassa er et samarbeid mellom Møre og Romsdal idrettskrets, Gjensidige Stiftelsen og kommuner i Møre og Romsdal. Tiltaket legger opp til at det er kommunene selv som forvalter ordningen i den enkelte kommune.