Hvordan bruke håndboken?
Vi erfarer at mange kommuner stiller seg de samme spørsmålene rundt hvordan man kan inkludere flere barn og unge i fritidsaktiviteter. Det finnes ingen universelle fasitsvar på disse spørsmålene, men ved å belyse gode løsninger og konkrete eksempler som ser ut til å fungere, håper vi å inspirere til at flere kommuner kommer i gang med arbeidet.
Håndboken er basert på kunnskap og erfaringer kommuner, organisasjoner og organisasjonene i NDFU har fått i arbeidet med å realisere Fritidserklæringen. Erfaringer fra over 70 ALLEMED-dugnader i kommuner og organisasjoner fra 2018 til 2021 danner grunnlaget for temaene som tas opp i håndboken.
Gjennom håndboken får du:
- Spørsmål om hvordan dere har jobbet med temaene som tas opp i håndboken. Vi håper spørsmålene vil inspirere til refleksjon rundt hva dere har gjort bra i arbeidet med temaet, og hva dere eventuelt kan jobbe videre med for å lykkes enda bedre i arbeidet med å realisere Fritidserklæringen.
- Korte forklaringer på hvorfor vi anser temaene som viktig for å realisere Fritidserklæringen.
- Konkrete tips og forslag til gode løsninger, som vi erfarer at fungerer i kommuner og frivillige lag og organisasjoner rundtomkring i landet.
- Et verktøy du kan benytte for å starte arbeidet med å realisere noen av idéene du har samlet mens du har lest håndboken.
- Syns du noen av løsningene som omtales i denne håndboken er særlig interessante og ønsker å starte noe lignende i egen kommune? Ikke nøl med å ta kontakt, for å få mer informasjon fra kommuner og organisasjoner som har gjort et godt arbeid med dette!
- Du trenger heller ikke lese boken fra a-å. Det er bare å bla frem til det temaet du ønsker å lære mer om.
Hva er Fritidserklæringen?
Alle barn skal ha mulighet til å delta jevnlig i fritidsaktiviteter de selv har valgt. I familier med dårlig råd er det færre barn som deltar i fritidsaktivitet enn i øvrige familier. Når familiens ressurser blir en barriere for deltakelse, påvirker det barns mulighet til å ta del i aktiviteter og fellesskap der barnet kan oppleve trivsel, mestring og tilhørighet.
Fritidserklæringen har som mål at alle barn skal få mulighet til å delta jevnlig i en organisert fritidsaktivitet, uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon. Den er signert av regjeringen, KS og en rekke frivillige organisasjoner.
Hva er ALLEMED?
ALLEMED er en samling nasjonale gratis informasjons- og handlingsverktøy utviklet med ønske om å øke kunnskap om utenforskap som følge av fattigdom blant barn og unge, samt øke inkluderingen av disse barna. Håndboken du nå leser i, er et av disse verktøyene.
Verktøyene er laget av Nasjonal Dugnad mot Fattigdom og Utenforskap blant barn og unge (NDFU). NDFU er et bredt felles initiativ bestående av norske frivillige organisasjoner, fagmiljøer og foreninger.
NDFU har, i samråd med Fafo, utviklet et indikatorsett for måling av kommunenes arbeid med å følge opp Fritidserklæringen. Denne håndboken løfter frem flere av de samme temaene som indikatorene.
Lurer du på hva en ALLEMED-dugnad er?
I en ALLEMED-dugnad samles kommunen og frivilligheten for å få en felles bevissthet, og utvikle idéer og dele erfaringer rundt hvordan man kan sikre at alle barn og unge får mulighet til å delta i fritidsaktivitet, uavhengig av familiens økonomi.
Ønsker din kommune veiledning opp mot gjennomføring av en ALLEMED-dugnad? Ta kontakt med oss!