I den nye Røde Kors-rapporten “Når barn må være voksne” kommer det fram at stadig flere familier er under økonomisk press. Dårlig økonomi er en av de viktigste grunnene til at hvert femte barn opplever at de ikke har råd til å delta fritidsaktiviteter.
Dette må vi ta som en klar oppfordring til å gjøre mer. Rapporten viser til at barn og unge rammes ekstra hardt av fattigdom og kjenner på skam og utenforskap. Vanskeligere tider gjør det enda viktigere å gjøre en innsats for å inkludere flere. Vi håper at de nye ALLEMED Ung-filmene våre kan være en god drahjelp for å komme i gang med å inkludere flere barn i fritidsaktiviteter uavhengig av økonomi.
De tre nye filmene er en del av medvirkningsverktøyet ALLEMED Ung. Det er utviklet sammen med ungdommer rundt om i Norge, for å gi de unge mer innflytelse over sin fritid. Verktøyet bidrar til at unge selv kan belyse barrierer for deltakelse og finne løsninger på hvordan få alle med i fritidsaktiviteter der de bor. Filmene er oppskriften på hvordan unge kan arrangere en ALLEMED-samling i sin hjemkommune, slik at enda flere får sjansen til å delta i fritidsaktiviteter. Se ALLEMED Ung-filmene her. Alt du trenger for å gjennomføre en ALLEMED-samling finner du på nettsiden ALLEMED Ung!
“[ALLEMED] er veldig viktig fordi det er mange som står utenfor, det er mange som ikke får deltatt og vært med av ulike grunner, og da er det viktig at vi finner ut hva er de grunnene og hva kan vi gjøre for å hjelpe de.” - Hannah Stokkenes-Jenkins, Bømlo ungdomsråd, Bømlo vgs
ALLEMED Ung kan bidra til å konkretisere og strukturere medvirkningsprosessen for kommuner og organisasjoner for å sikre en treffsikker utvikling av lokale fritidstilbud og -arenaer som oppleves attraktive for unge selv.
ALLEMED Ung har blitt så bra takket være bidrag fra ungdom over hele landet. Vi blir utrolig inspirerte av hvor engasjerte ungdommer er i å bidra til at flere av deres jevngamle får delta i fritidsaktiviteter. En spesiell takk går til Mats, Lina, Selma og Eirik fra Bømlo, som stilte opp i filmene. I tillegg har Hammerfest ungdomsråd, Lødingen ungdomsråd, Ungdomsutvalget i Møre og Romsdal idrettskrets og Ungdomscrew på Løren i Oslo bidratt ekstra.
ALLEMED Ung #1: Hva er ALLEMED Ung og hvordan planlegge ALLEMED-samling?
En ALLEMED-samling er nyttig når en skal få flere barn og unge med i fritidsaktiviteter. Men hvordan kommer man egentlig i gang?
ALLEMED Ung #2: Hvordan gjennomføre ALLEMED-samling av og for unge?
Når dere har bestemt dere for å gjennomføre en ALLEMED-samling, kan det komme godt med med noen praktiske råd med på veien.
ALLEMED Ung #3: Hva skjer med løsningene våre etter ALLEMED-samling?
Det beste er når en ALLEMED-samling ender opp med konkrete løsninger som kan bidra til å endre samfunnet slik at flere får delta i fritidsaktiviteter. Men hvordan sikrer man at det skjer noe med ideene våre?
Vi oppfordrer alle til å benytte ALLEMED Ung i din kommune! Alt du trenger å vite for å komme i gang finner du på nettsiden ALLEMED Ung!
Har du spørsmål knyttet til medvirkningsverktøyet ALLEMED Ung? Send oss en e-post på kontakt@allemed.no!