Nettverksamling NDFU - Høst 2024

Bilde av alle logoene i NDFU nettverket med overskrift til nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge (NDFU)
Logoer til NDFU-nettverket
ALLEMED arrangerer nettverkssamling for organisasjonene i NDFU nettverket to ganger i året. Høstens nettverksamling fant sted i Frivillighetens hus, Christian Krohgs gate 10, den 31. oktober 2024, kl. 8.30–12.00 (Lunsj og mingling fra kl. 11–12).

Status på Fritidserklæringen og Handlingsplan for økt deltakelse

På høstens samling ble to av departementene som deltar i samarbeidet rundt fritidserklæringen invitert til samlingen. De holdt et innlegg om departementenes arbeid rundt inkluderende fritid og hvordan ulike politiske prosesser henger sammen med hverandre. Samlingen er et viktig møtested hvor organisasjonene kan diskutere fritidserklæringens mål,tiltak for å sikre like muligheter for deltagelse for barn og unge og hvordan de kan samarbeide.

Hvordan jobber departementene nå? Charlotte Sætre (KUD) og Signe Dahl (BFD)  informerte på nettversamlingen om status og departementenes arbeid på fritidsfeltet. 

Mål om like deltakelsesmuligheter: Departementene ønsker at alle barn og unge skal ha mulighet til å delta i fritidsaktiviteter uavhengig av økonomisk og sosial bakgrunn, bosted eller foreldres inntekt.

Utenforskap og barrierer: Sosiale ulikheter fører til at mange barn faller utenfor organiserte aktiviteter. Blant barn fra lavinntektsfamilier deltar over 30 % ikke i fritidsaktiviteter, sammenlignet med 16 % av barn fra familier med høyere sosioøkonomisk status. Kjønn, funksjonshemming, geografisk tilhørighet og innvandrerbakgrunn påvirker også deltakelsen.

Regjeringens arbeid for inkludering: Departementene viderefører tiltak gjennom Fritidserklæringen og samarbeidsstrategier for lavinntektsfamilier. Fritidserklæringen fungerer som en intensjonsavtale mellom departementer, kommuner og frivillige organisasjoner for å sikre at alle barn får delta i minst én fritidsaktivitet. Arbeidet synliggjøres også i folkehelsemeldingen, som fremhever fritidsaktiviteter som viktig for folkehelsen.

Foto: privat

Innsatsområder for handlingsplan for økt deltakelse i fritidsaktiviteter:

Charlotte Sætre gjennomgikk noen av innsatsområdene for handlingsplanen for økt deltagelse i fritidsaktivitet og nevnte noen av regjeringens handlinger / fremdrift  frem til nå. 

  • Få ned prisene og kostnadsdrivere på aktiviteter
  • Gi god og tilgjengelig informasjon om aktiviteter og tilbud
  • Gjøre et større mangfold av tilbud  tilgjengelig for flere 
  • Stimulere til mer og nye former for samhandling
  • Styrke barn og unges stemme og lokal medvirkning i fritids- og kulturaktiviteter
  • Få mer kunnskap om sosial ulikhet og  effekter av tiltak

Charlotte nevnte noen av regjeringens planer for realisering av tiltakene mens planen er avhengig av at ulike aktører bidrar til arbeidet og drar i samme retning. 

Illustrasjon: Flu Hartberg

Prioriterte områder for 2024-2025 (Fritidserklæringen):

Signe Dahl gjennomgikk de prioriterte områdene i fritidserklæringens for året 2024 som skal videreføres til 2025: 

1. Økt lokal implementering: Bygge samarbeid mellom kommuner og frivillighet for å etablere lokale fritidserklæringer.

2. Erfaringsutveksling og kostnadsordninger: Fremme utveksling av erfaringer mellom kommuner og spre gode eksempler på ordninger for å dekke kostnader knyttet til fritidsaktiviteter.

3. Medvirkning fra barn og unge: Styrke barns og unges stemme og medvirkning i arbeid med fritidstilbud.

Økonomiske tiltak: Regjeringen bevilger ekstra midler til inkluderingsarbeid, med over 286 millioner fra spillemidlene i 2024 og ytterligere 4,3 milliarder til inkluderingsarbeid totalt. Dette inkluderer støtte til kultur- og idrettsaktiviteter samt økt tilskudd til områder med høy andel lavinntektsfamilier.

Stortingsmelding om sosial utjevning og sosial mobilitet: Regjeringen arbeider (samarbeid mellom flere departementer) med en melding om sosial utjevning og mobilitet, med mål om å redusere sosiale forskjeller og sikre at barn og unge i lavinntektsfamilier har samme muligheter som andre. Meldingen skal legges frem våren 2025 og vil fremme en mer sammenhengende politikk på tvers av departementer.

Samfunnsoppdraget for inkludering av barn og unge i utdanning, arbeid og samfunnsliv: Ny metode for komplekse problemstillinger- Langtidsplan for forskning og høyere utdanning (2023-2032), Kunnskapsbasert og bred mobilisering. Samfunnsoppdraget vil omtales i Stortingsmelding om sosial utjeving og mobilitet. 

Samarbeid for varig endring: Inkludering av barn og unge i fritidstilbud, skole og samfunnsliv krever bred mobilisering. Staten, kommunene og frivillige organisasjoner må samarbeide for å fjerne økonomiske barrierer, forbedre informasjonstilgang og øke barns medvirkning i lokalsamfunnet. Regjeringen støtter en ny forskningsavtale med Senter for forskning på sivilsamfunn for å evaluere tiltak og finne effektive løsninger.

Oppdatering fra ALLEMED 

Neste post på samlingen var oppdateringer fra ALLEMED. Ingibjørg Jonasdottir, prosjektleder gjennomgikk årets dugnadsturné og informerte om ALLEMEDs arbeid gjennom høsten og  NDFU nettverket sitt mandat. Det ble lagt vekt på viktigheten av at så mange organisasjoner står samlet og bak ALLEMED gir ALLEMED verktøyene høy kvalitet, tillit og samarbeidsvilje. 

Dugnadsturne ALLEMED

ALLEMED delte også  erfaringer og tilbakemeldinger fra erfaringsrapport hvor det tydelig kommer frem at ALLEMED samarbeidene har bidratt positivt inn i kommunesamarbeidene for deltagelse for barn og unge i fritidsaktivitet og fokus på felles bevissthet for barrierer for deltagelse inn i kommunene og internt i organisasjoner. 

Sitater fra erfaringsrapporten: 

Satte relevante problemstillinger på dagsordenen, både hos kommunens tjenester og hos frivilligheten. Gjennom ALLEMED-Ung fikk vi også ungdommenes syn på saken, og de løftet utfordringer de voksne kanskje ikke hadde tenkt på.
Det er viktig å skape et møtefora hvor særlig frivilligheten har anledning til å si noe om sine erfaringer og hvor man opplever at skoen trykker. Møtedeltakerne deler både suksesshistorier, ideer og tiltak, og hjertesukk. Vi hadde bl.a. med NAV inn i dette møtet, som frivilligheten opplevde som svært nyttig.
Prioriteringen av innspillene har vært utgangspunkt for videre arbeid av fokusområder for lokal fritidserklærings arbeid. Eks. ny nettportal/informasjon, møte med  Bypakke/fylke - transport bla.

Status og veien videre for ALLEMED-prosjektet

Siste del av nettverksamlingen la prosjektleder Ingibjørg Jonasdottir frem ALLEMED status for prosjektet og fremtidige mål. Hun gjennomgikk ulike samarbeid og innsatsområder i løpet av det siste året. ALLEMED er i sluttfasen av et treårig prosjekt og har søkt om videre finansiering for utprøving og implementering av arbeidsmodellen. Ingibjørg la frem planer for prosjektsøknaden.

Søknaden handler både om å videreutvikle eksisterende modeller og videreføre eksisterende modeller og bygge på dem. I tillegg til samarbeid med kommuner, ungdommer og organisasjoner vil ALLEMED søke om midler til å utvikle samarbeid rundt lokale fritidserklæringer og til å lage et system som er enda mer tilpasset til ulike organisasjoner!

Vi takker NDFU for en fin nettverkssamling og Charlotte Sæthre og Signe Dahl for spennende innsyn inn i departementenes arbeid rundt fritid!

ALLEMED illustrasjon

Tilbake til alle nyheter

Les mer

No items found.
Ved å klikke «Godta» aksepterer du lagring av cookies/informasjonskapsler på denne enheten. Cookies blir brukt til å utbedre side navigering, og samle brukerstatistikk for nettsiden for å forbedre innhold og brukeropplevelse. Du kan selv administrere hva du samtykker til ved å klikke på Preferanser. Les vår Personvernerklæring for mer informasjon.