En ALLEMED-dugnad har størst slagkraft når så mange som mulig deltar, inkludert lag, foreninger og voksne som jobber med barn og unge. En viktig del av å planlegge godt for arrangering av en ALLEMED-dugnad er å skape oppmerksomhet rundt arbeidet som nå er i gang!
Melhus kommune holdt en ALLEMED dugnad i 2024. I forkant skapte de skikkelig engasjement! Mariken Kristine Grindvold Lie, kommunikasjonsmedarbeider i Melhus kommune deler sine erfaringer og tips om hvordan engasjere bredt til ALLEMED dugnad og om erfaringene Melhus har gjort seg rundt ALLEMED arbeidet.
I Melhus er vi heldige å ha mange ildsjeler, lag og foreldre som jobber for og med barn og unge, og vi har allerede en god kultur for dugnder og allmøter i kommunen. Dermed passet en ALLEMED-dugnad godt inn i synliggjøringen av arbeidet vårt med utenforskap og deltakelse. Samtidig fikk vi muligheten til å vise fram hvordan ALLEMED-rammeverket kan støtte oss videre.
Melhus kommune inngikk et samarbeid med ALLEMED i desember 2023, og vi har i 2024 jobbet med forankring og informasjon om ALLEMED internt og ut til lag og foreninger.
Vår første ALLEMED-dugnad gikk av stabelen 3. september i Melhusbankens kantine. Rundt 50 personer deltok, fra ulike frivillige lag og foreninger og fra forskjellige deler av kommunen.
For å sikre bred deltakelse i dugnaden var det viktig å gjøre budskapet vårt synlig og relevant for innbyggerne. Vi brukte nettsiden og sosiale medier til å informere om arrangementet og oppfordre folk til å sette av datoen. Gjennom en publiseringsplan delte vi jevnlig innlegg og brukte ALLEMED-filmer for å holde engasjementet oppe.
Vi arrangerte også et event på Potten fritidshus, der ungdomsrådet, Melhus musikklag og representanter fra kommunen deltok. Dette var en flott anledning for å vise frem arbeidet vårt, samtidig som ordføreren signerte avtalen som gjorde oss til en ALLEMED-kommune.
Vi brukte anledningen til å lage vår egen ALLEMED-film! For å engasjere lokalbefolkningen til å delta i dugnaden! Se filmen her!
En ALLEMED-dugnad har størst slagkraft når så mange som mulig deltar, inkludert lag, foreninger og voksne som jobber med barn og unge. Vi inviterte bredden av frivilligheten, inkludert ungdomsrådet, som tok en sentral rolle i planleggingen og gjennomføringen av ALLEMED-Ung samlinger. Disse samlingene ga oss verdifull innsikt i ungdommens perspektiver.
Vi samarbeidet også tett med skoler og idrettslag for å inkludere alle, og dette ble en god plattform for videre samarbeid. I Melhus har vi også opprettet en ALLEMED-arbeidsgruppe som har jevnlige møter for å planlegge og gjennomføre tiltak. Sammen med Frivilligsentralen jobber vi kontinuerlig for å skape inkluderende aktivitetstilbud.
Vi ville at dugnaden skulle bli en arena hvor alle kunne bidra med ideer og løsninger. Gjennom dialog mellom ungdom. foreldre, trenere, politikere og andre som har viktige roller for inkludering i fritidsaktiviteter fant vi fram til konkrete tiltak som kan bidra til å motvirke utenforskap. Et eksempel er å inkludere spørsmålet «Hva gjør du på fritiden?» i utviklingssamtaler på skolene.
Vi arrangerte også aktivitetsdager der barn kunne prøve ulike fritidstilbud. Dette gjorde det lettere å skape interesse for aktivitetene, og vi håper dette kan bli en årlig tradisjon.
I Melhus har vi en klar ambisjon om at alle barn og unge skal ha muligheten til å delta i fritidsaktiviteter, uansett økonomisk eller sosial bakgrunn. Dette budskapet står sentralt i alt vi gjør. Gjennom ALLEMED har vi fått gode verktøy til å strukturere arbeidet og tenke nytt om inkludering.
Vi har blant annet arbeidet med å styrke tilgangen på lavterskeltilbud, informere bredt om støtteordninger, og skape trygghet for nye beboere i kommunen. For å sikre at vi når fram til alle, har vi også fokusert på transportløsninger og tilrettelegging for barn med nedsatt funksjonsevne.
Gjennom vår første ALLEMED dugnad har vi sett at mye kan oppnås gjennom samarbeid og engasjement. Vi ser fram til å fortsette jobben og håper våre erfaringer kan inspirere andre kommuner til å ta i bruk ALLEMED-rammeverket. La oss sammen arbeide videre mot et samfunn der alle barn og unge kan delta og kjenne seg inkludert!